Είναι ο καφές καλός για τον εγκέφαλό σου; ☕ 🧠


Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. 
Δεδομένης της δημοτικότητας του καφέ, αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις του στην υγεία σας, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Όπως αποδεικνύεται, η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για προδιαβήτη και ηπατική νόσο. 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της καφεΐνης στον εγκέφαλό σας - και τα ευρήματα μέχρι στιγμής φαίνονται πολλά υποσχόμενα όσον αφορά τη γνωστική σας υγεία.

  • Ενεργα συστατικά:
Ο καφές μπορεί να είναι ένα υγιεινό ρόφημα, γεμάτο με εκατοντάδες ενεργά ευεγερτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη, το χλωρογενικό οξύ, η τριγωνελλίνη, η καφεστόλη και η καχεόλη.


  • Πώς επηρεάζει ο καφές τον εγκέφαλο;
Η καφεΐνη επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) με διάφορους τρόπους.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι προέρχονται κυρίως από τον τρόπο που η καφεΐνη αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς αδενοσίνης. Η αδενοσίνη συνήθως συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελικά σας προκαλεί υπνηλία όταν είναι ώρα για ύπνο. Η καφεΐνη και η αδενοσίνη έχουν παρόμοια μοριακή δομή. Έτσι, όταν η καφεΐνη υπάρχει στον εγκέφαλο, ανταγωνίζεται την αδενοσίνη και την εμποδίζει απο το να επιβραδύνει τη νευρική δραστηριότητα. Έτσι λοιπόν, η καφεΐνη προάγει τη διέγερση του ΚΝΣ, κάνοντας σας να νιώθετε σε εγρήγορση!


  • Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου;
Η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως είναι:
  1. η διάθεση
  2. ο χρόνος αντίδρασης
  3. η επαγρύπνηση
  4. η προσοχή
  5. η μάθηση
  6. η γενική νοητική λειτουργία
Παρόλα αυτά, μπορεί να αναπτύξετε μια ανοχή στην καφεΐνη με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταναλώνετε περισσότερο καφέ από πριν για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. 

Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει δηλώσει ότι οι υγιείς ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν μόνο περίπου 4 ή 5 φλιτζάνια (400 milligrams) ημερησίως για να αποφύγουν δυνητικά επικίνδυνες ή δυσμενείς παρενέργειες.

Και αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή είστε έγκυος, θηλάζετε, είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, παίρνετε φάρμακα ή ζείτε με μια υποκείμενη πάθηση, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας ώστε να αποφασίσετε μαζί ποια ποσότητα καφεΐνης είναι κατάλληλη για εσάς.


  • Καφές και κούραση:
Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πίνουν καφέ είναι να αισθάνονται πιο ενεργητικοί και ξύπνιοι, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έρευνες έχουν πως πράγματι η καφεΐνη μπορεί να καταστείλει τα αισθήματα κόπωσης.

Ωστόσο, η ώθηση ενέργειας διαρκεί μόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να φθείρεται. Τότε μπορεί να νιώσετε ότι χρειάζεστε άλλο ένα φλιτζάνι.

Απλώς φροντίστε να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αργά το απόγευμα ή το βράδυ, καθώς μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας τη νύχτα!
Εάν η κατανάλωση καφέ μειώνει την ποιότητα του ύπνου σας, τότε πιθανότατα θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα - αντί να μειώσει την κούραση, μπορεί να σας προκαλέσει απώλεια ύπνου και να βλάψει τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου σας.


Previous Post Next Post